Zápisky doktoranda teologie

Studia theologica 29

14. 11. 2007 21:19
Rubrika: Recenze | Štítky: teologie
Pár dní tomu, co vyšlo nové číslo mezinárodního teologického časopisu Studia theologica. A protože pro něj dělám redakční práci, trošku ho tu představím a hlavně udělám reklamu na obsah tohoto nejnovějšího vydání.
Studia theologica je teologický časopis, který spatřil světlo světa roku 1999. Vydávají ho tři české katolické teologické fakulty (v Praze, Českých Budějovicích a Olomouci) a jedna slovenská (v Trnavě). Redakce je v Olomouci. Nejsou to ale žádná kázání ani fejetony, spíš si přijdou na své nadšenci pro teologii, historii či filozofii. Můžu ho samozřejmě doporučit i jako literaturu na diplomku :-)
Jakožto redaktor jsem musel všechny články pročíst, takže se samozřejmě podělím o to, nač se můžete těšit.
První tři příspěvky jsou filozofické. Doc. Karel Říha SJ (působí na Hostýně) v článku lakonicky nazvaném "Transcendentální metoda" ukazeje, proč se zabývat ještě touto disciplínou, když je dnes nejvlivnější filozofie analytická.
Dr. Miroslav Kuric z Římskokatolické cyrilometodějské bohoslovecké fakulty v Bratislavě se věnuje metafyzice, konkrétně "Marionovu projektu vysvobození Boha z metafyziky", jak zní název článku. Etické téma si zvolil František Ábel z evangelické teologické fakulty v Bratislavě: "Objektivita teologického metaetického základu morálky člověka". Oba poslední autoři píší samozřejmě slovensky, já jsem jen líný a nerad bych tu dělal zbytečné překlepy.
Kdo má rád křesťanský východ a Vladimíra Solovjova, jistě si nenechá ujít článek "Solovjovská bádání v českém prostředí" od ThLic. Karla Sládka z KTF UK.
Ještě dále na východ nás zavede ThLic Jaroslav Franc z CMTF UP: "Vzdělávání v koptské církvi a tradice nedělních škol".
A na závěr pro příznivce novodobé historie je tu "Taktika komunistických církevních tajemníků 1948-50 v Jihočeském regionu" od Dr. Radomíra Malého.
Tak tentokrát si přišli na své hlavně příznivci filozofie, uvidíme, třeba bude příště i něco z biblistiky :-)
-----------
Ještě obchodní poznámka: časopis žádejte ve svých knihovnách. Je k dostání na zmíněných teologických fakultách, ve skryptárně UP v Olomouci a na internetovém obchodu mého spolužáka Theofil.
Zobrazeno 1838×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio