Zápisky doktoranda teologie

Tunel pod muslimskou čtvrtí starého Jeruzaléma?

14. 1. 2008 20:28

O roztržce kolem zvláštního projektu archeologů informoval Izraelský deník Haaretz: "The Western Wall Heritage Foundation a Israel Antiquities Authority (IAA) zahájily vykopávky několik desítek metrů od Chrámové hory s cílem vytvořit podzemní chodbu, která by spojila tunely Západní zdi se starou synagogou v muslimské čtvrti jeruzalémského starého města."

Proti stavbě tunelu protestovala Izraelská nezisková organizace Ír Amím (město národů), která usiluje o to, aby byla v Jeruzalémě stabilita a aby město sdílely rovným dílem oba národy, Židé i Palestinci.

Podle článku zatím jen začaly práce na východní straně Ohel Jicchak (asi 150m od chrámové hory), kde se nachází zmíněná synagoga. Práce jsou označeny jako záchranné, což znamená, že jde vlastně o archeologický průzkum před výstavbou (stejně jako tomu bývá u nás). Žádná stavba ale prý schválená není, takže by mělo být označení nesprávné. Nebo se touto stavbou míní již plánovaný tunel? Snad by to bylo možné, protože podle IAA nemá jít o projekt archeologický, ale náboženský.

Šmuel Rabinovitz, rabín pro západní zeď, k celé situaci uvedl, že si není vědom povinnosti žádat o povolení obyvatele muslimské čtvrti, pod jejichž domy se bude kopat. Rozhodnutí, zda je možné tunel postavit, podle něj přijde do dvou týdnů (tedy konce tohoto týdne).

Archeologům určitě fandím. Nicméně myslím, že když se nebudou bavit s majiteli pozemků, akorát si to zavaří. Ke škodě všech :-(

Zobrazeno 1699×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio