Zápisky doktoranda teologie

ST 30: Kaplánek o laických teolozích

1. 2. 2008 9:51
Rubrika: Recenze

Vyšla Studia theologica 30, časopis tří českých a jedné slovenské katolické teologické fakulty. Zdejší čtenáře bude jistě zajímat článek Michala Kaplánka, SDB "Místo teologicky vzdělaných křesťanů-laiků v pastoraci". Jedná se vlastně o jeho přepracovanou habilitační přednášku. I další články jsou ale zajímavé.

 

Kdo má rád českou historii, třeba si přečte od Veroniky Randýskové o rozvoji třetího řádu sv. Františka u nás, nebo od Vojtěcha Novotného o začátcích našeho významného teologa Oto Mádra.

Komu imponuje folosofie, může sáhnout po Scotově metafyzice od slovenského "scotologa" Michala Chabady. A do fundamentálky bych asi zařadil článek Denisy Červenkové o teologii náboženství podle Gädeho.

No a posledně jsem sliboval i nějakou tu biblistiku, takže v tomto čísle najdete i můj článek "Křesťané jako cizinci podle Prvního listu Petrova". Vzal jsem si na to vnitřní grant, mohl dva týdny studovat v knihovnách Mnichova, zůčastnil se jedné konference ve Vídni a ještě nakoupil spoustu literatury, která se mi bude hodit i na lic. práci. Takže vysokoškoláci: můžu vřele doporučit podávání vnitřních grantů. Jen mi držte palce 13. 2., to se ještě musím obhájit před grantovou komisí.

Časopis si můžete kopupit na teologických fakultách, nebo na www.theofil.cz (i předplatné). A co tedy příště? Možná se dotkneme i některých palčivějších otázek současné církve.


Související články: Studia theologica 29

 

Zobrazeno 1997×

Komentáře

cejsk

Díky za info, člověk se při učení na zkoušky ani nemá čas to sledovat...málem bych přišel o článek sr.Denisi, což by mě mrzelo a na tvůj se také těším.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio