Zápisky doktoranda teologie

ירושלים Den 6: Únava doléhá na všechny

7. 9. 2008 16:29
Rubrika: Jeruzalém 2008 | Štítky: Archeologie , Bible , Svatá Země
Ve čtvrtek už začínali být všichni unavení a bylo to znát na celkové náladě. Nicméně podařil se jeden zajímavý nález - zadní část lebky. Patřila zvířeti či člověku? To bylo potřeba zjistit. Musela se nejprve vykopat země okolo, pak opatrně odkrývat samotnou kost a nakonec ji přemístit do igelitového pytlíku i s trochou země.

Já jsem měl uklidit střední část, Shimon mne strašně honil, asi proto, aby mi ještě stihl vysvětlit další práci, než dorazí televizní štáb. Poslal nás totiž na novou lokalitu - do mělké jámy vzadu. Chtěl, abychom pracovali co nejrychleji, protože i když se jednalo o poměrně starý materiál, byl přesypaný z jiného místa jako výplň, a tím pozbyl na své zajímavosti a přínosnosti.

Problém nového místa byl, že na nás zapomínali kluci s čajem. Zato Shimon ne, každou chvíli přiběhl a snažil se vymyslet, jak to udělat, abychom pracovali rychleji. Nakonec nás rozdělil, že část bude kopat a nakládat do guf, část nosit gufy a část je vysypávat do pytlů a při tom vybírat největší kusy keramiky. Ideální nápad až na jednu drobnost - pytle na odvoz země byly na slunci a tam se nikomu nechtělo být. Nakonec jsme se rozhodli, že budeme ve stínu přesypávat meteriál z jedné gufy do druhé a tu pak vyhazovat, což se Shimonovi moc nelíbilo, ale my na to nedbali.


Krom toho se našly nějaké středy mušlí, které se dovážely jako barvivo. Prý to je důležité pro současné ortodoxní židy, aby věděli, jaké barvy používat.
Večerní přednášku měl "phisioanthropologist" Joe Zias (měl předky z Československa a původně se myslím jmenoval Zajíc), týkala se výzkumu Massady, porodů v antice a křižování. Věděli jste, že se ještě nedávno podával rodičkám hašiš na uklidněnou a pro lepší kontrakce? A že při problémech židé zachraňovali přednostně matku (z ekonomických důvodů), kdežto křesťané dítě, protože ještě nebylo pokřtěné? A že ženy byly křižovány čelem ke kříži? Dokonce přinesl s sebou i tu jedinou kost se zabodnutým hřebíkem, která je jediným archeologickým svědectvím této děsivé popravy. Nakonec prohlédl i kost, kterou jsme našli ráno. Bylo to opravdu temeno lidské lebky, asi mladého muže. Rozhodně jsme ho ale nenašli v hrobě, takže podle Shimona mohlo jít o postiženého člověka, kterým se tehdy opovrhovalo a proto bylo jeho tělo pohozeno na skládce.

Po přednášce následovala ochutnávka vína. Bylo dobré, prodavač moc zajímavě povídal, ale stejně jsem si nic nekoupil.

Večerní přednáška se konala dost daleko od centra a vinotéka byla ještě dál. Začínalo být pozdě a tak nám na cestu domů doporučili vzít si taxíka. Vyrazili jsme ven a zjistili, že to nebude tak jednoduché, nikde žádný prázdný nejel. Některým už trochu začaly téct nervy, ale jeden se nakonec objevil a odvezl nás k vytouženým krásným ubykacím.


Související příspěvky:

 

 

 

Zobrazeno 1470×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio