Zápisky doktoranda teologie

Profesorská přednáška P. Františka Kunetky

28. 11. 2007 19:56
Rubrika: Život v církvi | Štítky: liturgie
Mám rád habilitační a profesorské přednášky. Učitelé sedí v lavicích, tedy až na jednoho, který je "u zkoušky" a trápí se u pultíku. Role se obracejí :-)



Dnes jsem ale škodolibý výjimečně nebyl, za pultíkem stál totiž docent Kunetka. Učí u nás liturgiku a jeho přednášky mi hodně daly. Tentokrát byla zajímavá nejen samotná přednáška, ale i následná diskuse, a já bych se rád podělil o svůj zážitek.
Profesorská přednáška musí představit obor, ve kterém kandidát bádá. V tomto případě to byla tzv. fundamentální liturgika, tedy pohled na liturgii, který není ani historický, ani právní, ani pastorační, ale čistě teologický. Vše totiž směřovalo k tomu, že lirugika je věda, která má napomáhat formaci těch, kteří uvádějí ostatní do tajemství víry (mystagogů), těch, kteří liturgii předsedají (liturgů) i všech, kteří se jí účastní. Zde je několik bodů, které mě zaujaly:
  • Centrem liturgie je velikonoční mystérium - událost, která se stala o Velikonocích, do které stále pronikáme, ale nikdy ji nedokážeme obsáhnout.
  • Návrat byť k vyjímečnému slavení předkoncilní liturgie je obtížný, protože oba rity odrážejí jinou teologii (v tomto tvrzení se myslím překvapivě shoduje s některými zdejšími bloggery) . Ne že by starý ritus nebyl krásný, ale platí zásada: zákon víry je zákonem modlitby. Jinak řečeno, stará liturgie už plně neodpovídá tomu, jak dnes věříme (chápání církve, společenství, ordinovaných služebníků, nejsvětější Trojice ve svátostech atd.)
  • Rozhodně je třeba odmítnout (a na tom je doufám shoda i se zastánci staré liturgie) nostalgii po "mysteriózní liturgii". Kdo vzdychá po staré liturgii, protože to bylo latinsky a bylo to takové tajemné, jak tomu nebylo rozumět, tak ten je naprosto vedle. Křesťanské tajemství, mystérium, je něco úplně jiného - je to skutečnost Boží lásky a sebedarování v Ježíši Kristu, které můžeme vnímat, ale nemůžeme plně pochopit.
  • Liturgie je důležitý, ale ne jediný úkon církve - je potřeba ji vždy vidět ve spojitosti s ostatními projevy církve: se službou potřebným, katechezí atd.
V diskusi mě zaujalo, jak se jeden biblista razantně ozval proti poznámce jednoho z přítomných o tzv. uspořádání "všichni za Kristem". Nelze tak zdůvodňovat postoj kněze zády k lidu, protože teologii Nového zákona (zvláště evangelia podle Matouše) odpovídá shromáždění křesťanů okolo Krista, ne "za Kristem".

Musím říci, že Kunetka nezklamal. Přednáška se mi líbila, nebyla složitá, spíš při ní zaznívaly důležité myšlenky. Přitom ale měla jasnou strukturu a směr. Jak ovšem kdosi poznamenal, čišel z ní trochu apologetický charakter. Co naplat, až se k sobě budeme v církvi lépe chovat, nebude toho třeba.
Takže kdo znáte Františka Kunetku, nezapomeňte držet palce, ať vše dobře dopadne :-)

P.S. Doufám, že jsem to moc nezkomolil, raději si ale někdy poslechněte Kunetku naživo ;-)
Zobrazeno 5106×

Komentáře

DominikO

Ahoj Pavle, díky za reakci. Koukám, že máš taky blog, tak si jdu počíst...

vobis

Je moc dobře, že tu tento článek je. Pan profesor Kunetka z toho textu vychází jako vědec a ne jako pouhý ideolog, což je dnes v kruzích KHS vzácná a světlá výjimka.

Zobrazit 19 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio