Zápisky doktoranda teologie

Reinkarnace v bibli

12. 12. 2007 9:27
Rubrika: Písmo svaté | Štítky: bible reinkarnace
V poslední době mě překvapilo, kolik se v dotazech na lince důvěry serveru vira.cz objevilo reinkarnace. Snad za to může pochmurný podzim, snad v tom byly i dušičky. Je ale zajímavé, že se někteří lidé ptali, jak je to s tou reinkarnací v bibli - že prý tam někde je, popř. byla.



Trochu jsem o tom přemýšlel, trochu v žertu i vážně.
Ve Starém zákoně se objevuje představa, že lidský život pokračuje v potomstvu (i dnes často dávají rodiče prvnímu dítěti stejné jméno), zatímco naše já sestupuje do šeolu. Zároveň je tu ale i pevná víra, Bůh člověka ve smrti neopouští. V pozdějších knihách se již objevuje víra ve vzkříšení. Reinkarnace nikde. Tak mě tak napadlo, že by se Židé spikli s Vatikánem a odstranili jí? To těžko, protože SZ máme díky rukopisům od Mrtvého moře doložené z doby předkřesťanské. Tedy až na knihu Ester - takže reinkarnace musela být asi tam ;-)

Nejstarší rukopisy NZ jsou z doby krátce po sepsání. Ale co kdyby za těch pár let byly změněny... Nebo že by Ježíš učil o reinkarnaci, ale apoštolové to popletli? I lidé, kteří nevěří moc evangeliím, většinou souhlasí, že Ježíš: 1) učil v podobenstvích, 2) dělal divy (ať už jakýmkoliv způsobem), 3) byl popraven. Velká část z podobenství nás vyzývá, abychom změnili svůj život, dokud je čas (o Lazarovi, o perle a pokladu v poli, o boháčových stodolách, o deseti družičkách atd.). Nejde si říct "Tady jsem to pokazil, tak to zkusím příště." Ani v apokryfech to není jinak. Je potřeba napravit, co se dá. To je i smyslem adventu, proto jsme v neděli četli kázání Jana Křtitele o obrácení.

A pak zázraky: Ježíš zachraňuje lidi, teď. Nová šance není v příštím životě, ale teď. Křísí dokonce mrtvé. A to je věc, kterou nelze s reinkarnací spojit (pro počítačové maniaky: hodí se k sobě jako hudba a DRM :-) ).  Nakonec umírá a je vzkříšen. A Pavel říká, že pokud Kristus nevstal z mrtvých, jsme ti nejubožejší lidé bez naděje. Nezbývá tedy, než si vybrat: Kristus, který vstal z mrtvých a vzkřísí i nás, nebo reinkarnace.

V reinkarnaci věří mnoho křesťanů, přesto se o ní často nemluví. Není to chyba?

Tak tedy otázka pro diskusi: Vidíte jako možné spojit Krista a reinkarnaci? Setkali jste se s nějakým zajímavým názorem? Svůj názor jsem napsal, ale zajímají mne i ty ostatní :-)
Zobrazeno 7099×

Komentáře

nonik

souhlas s tim horakem

seal6

Reinkarnace, mohla být součástí trestu Božího a zároveň nadějí, za prvotní hřích. Nadějí, že duše, které nemohly poznat Ježíše Krista, měly naději, že se „narodí“ do doby kdy bude jejich spása možná. Trestem, že všichni museli procházet mocí ďábla na tomto světě znovu a znovu. Moc Satana byla tedy ukřižováním a zmrtvýchvstáním Ježíše zlomena a „kolo reinkarnace“ zastaveno a přestalo se „točit“. Možná se ještě otáčí pro ty kteří vzhledem k místním podmínkám nemohli Ježíše poznat. Nikdy ale pro ty kteří Ježíše poznali a přesto neuvěřili. To že se lidé, ve strachu - z hříchů které spáchali, z lenosti – pro hříchy které chtějí spáchat, spoléhají na reinkarnaci je spíš pokušení od Zlého, než jakýkoli výklad Písma nebo Víry. Reinkarnací všichni, kteří v ní věří, zakrývají svou podstatu myšlení a duše:“teď si ještě něco povolím“, „proč se s tou holkou nevyspat“ – budu mít další život to napravit a to už bude lepší. Je to jen zbavení se vlastní odpovědnosti a svobodné vůle k tomu aby se člověk zřekl zla. Atd. atd.

Zobrazit 53 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio