Zápisky doktoranda teologie

Kámen, který Bůh neunese - jen pro teology

7. 1. 2008 9:09
Rubrika: Písmo svaté

Včera jsem na blogu majkiii opět pohoršil Jacqua a Johana svým ignorantstvím, navíc jsem se spolupodílel na pokažení autorčina džouku, což mě mrzelo víc. Rád bych se k tomu ještě vrátil. Když jsem byl za panem arcibiskupem Graubnerem pro doporučení pro doktorát, ptal se mě na diplomku. Říkal jsem mu, jaké jsem dělal analýzy s textem Zj 21,9-22,5. On mi na to odpověděl: "Říkal jsem jednou kardinálovi Špidlíkovi, že ti dnešní mladí jsou jen samá analýza, ale žádná syntéza. A on na to: Jen je nech, oni k tomu ještě dorostou." Takže majkiii, pokud dokážeš nad věcmi žasnout, je to super, a my třeba časem dorosteme ;-)

Ten kámen, co Bůh stvoří, ale neunese, mi už nějakou dobu leží v hlavě. Možná je to divné, ale pokusím se to tu vysvětlit trochu líp. "Všemohoucí" je překlad latinského "omnipotens" a to řeckého "pantokrator". To slovo se vyskytuje v 2 Kor 6,18, kde je překladem starozákonního titulu "Hospodin zástupů" (hebrejsky "sabaot" - jako v Te Deum), a devětkrát ve Zjevení. Význam je politický - Hospodin je suverénní vládce nad světem. Mluví se tak o něm v souvislosti s jeho příchodem, s tím, že se mesiáš ujímá moci, že zachránil křesťany podobně jako vyvedl Izraelity z egyptského zajetí, že vládne v Jeruzalémě, do kterého národy přinášejí své dary. Proto si myslím, že je lepší překlad "vševládný".

Tomáš Akvinský si asi problém s kamenem nevymyslel, předhazovali ho církvi posměváčci. Řeší ho tak, že Bůh nemůže udělat věc, která si sama odporuje, která je ontologicky nemožná. Fajn, to je správné. Jen si myslím, že když se moc oháníme Boží možností vše udělat, mají z našeho Boha ostatní pocit, že je to kouzelník, který nemá nic lepšího na práci, než dělat nemožné věci. A pak se nás snaží chytit za slovo. Přitom je mnohem důležitější to první: nezapomínat, že nejvyšší moc nad mým životem nemá ani římský císař, ani president Bush, ani šév v práci, ani nadnárodní společnosti, ani mé geny, ani mé podvědomí, emoce, hvězdy atd. Nejvyšší moc nad mým životem i světem, ve kterém žiji, má jedině Bůh, který poslal svého Syna, a ten se svou smrtí a vzkříšením ujal vlády nad světem. Tomu může věřit i ten, kdo nechápe, co je to ontologická nemožnost :-))

Zobrazeno 3157×

Komentáře

fojt

zdenoush: líbí se mi ten jejich popis kulaté krychle :-D. ViZ: V matematice se počítá s kde čím a pokud vím tak i s "i", prý dokonce platí, že i^2 = -1. Myslíme oba to samé "i"...doufám ;). Ale nerad bych si tady hrál na odborníka přes matematiku...vždycky mi spadl kámen ze srdce, když jsem udělal nějakou matematickou ZK :))).

Johan

Pozor na to. Paradox a spor se od sebe liší. Pro otce Vize: teologové soudí, že Trojjedinost Boha je nad rozum, ale ne proti rozumu. Proti rozumu by bylo, kdyby byl zároveň všemohoucí a nebyl.

Zobrazit 12 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio