Zápisky doktoranda teologie

Žena ať není svému muži podřízena

3. 1. 2008 22:25
Rubrika: Písmo svaté | Štítky: Bible

Že by něčí omyl? Hned to vysvětlím: Letos jsem trávil Silvestra u bratra v Rudolfově u Českých Budějovic. Na svátek sv. rodiny jsme zašli na mši do tamního kostela. Jakýsi pán četl druhé čtení - řád domácnosti podle listu Filipanům. V té nejchoulostivější pasáži ale přečetl: "Žena ať není svému muži podřízena!" Napadlo mne, že si to snad chce doma vyspravit :-) Hned se ale opravil: "Ať je podřízena."



V poslední době se věnuji více Prvnímu listu Petrovu. V něm jsou křesťané nabádáni, aby se podřídili každé lidské moci (2,13). Tak tedy máme opravdu být tupě poslouchat každého diktátora a nechat s sebou zametat? Četl jsem na to jeden zajímavý názor. Jistý Karl Philips argumentuje zhruba takto: 1) Křesťané mají dle 1 Petr poslouchat, protože to je v antickém světě ceněná hodnota. Tak si získají sympatie, které se obrátí i vůči jejich přesvědčení a jejich Bohu. Cílem je totiž to, aby i ostatní lidé oslavovali Boha (2,12). 2) My žijeme v demokracii, cení se vlastní názor, zdravé sebevědomí, zasazování se o věci veřejné, odpor vůči tyranii... 3) Cíle (toho, aby naši sousedé oslavovali Boha) dosáhneme tedy ne slepou poslušností, ale snahou ovlivňovat chod světa.

Napadá mne otázka k zmíněnému čtení: Neznamená dnes spořádaný manželský život, který je naším svědectvím před lidmi, právě přijetí nových rolí žen i mužů, a to v duchu křesťanské úcty?

Šlo by jít ještě dále. Jsou manželství, ve kterých je žena dominantní a muž submisivní. Duch svatý může k různým lidem promlouvat skrze Pavlovu výzvu různě. Někdo ji může číst jako výzvu k přijetí tradičních (léty osvědčených) rolí. Jiný ale třeba i k tomu, aby dominantní žena svého muže milovala a nepohrdala jím a on aby jí nedělal naschvály. 

Těším se na reakce, třeba se tu objeví i ještě dalíší porozumění tomuto obtížnému textu.

Zobrazeno 3904×

Komentáře

DominikO

To já abyste mě tu měly rády, zeptejte se Katky, jakej jsem doma protivnej šovinista :-) Ne, díky za reakce, jsem rád za každou zpětnou vazbu (hlavně tu pozitivní ;-)

ikar

No jo...jenže nemohu si pomoci, myslím, že v NZ jsou odkazy na manželství provázané hluboce s SZ. A pro SZ pochopení manželství je klíčový začátek - stvoření. A tam je fakt první stvořen muž, žena odvozeně z něj (žebro).Takže to zní spíš jako zajímavý pokus jak stávající partnerské modely nadřadit těm biblickým...

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio