Zápisky doktoranda teologie

IAA: Tunel bude

5. 2. 2008 19:09
Rubrika: Biblická archeologie | Štítky: Archeologie , Izrael

Izraelský deník HaArec informoval o rozhodnutí Izraelského památkového úřadu (IAA), že se tunel spojující chrámovou Západní zeď (hebr. Kotel, říká se jí i Zeď nářků) se synagogou Ohel Yitzhak (Izákův stánek) stavět bude.

Stavba vyvolává emoce, protože má být v muslimské čtvrti starého Jeruzaléma a to pod domy Palestinců. Podle předchozích vyjádření ale bude využito tunelů, které již archeologové vykopali, což má minimalizovat další kopání.

Deník HaArec to popsal takto: "Tunel propojí ostatní tunely pod Chrámovou horou a místo Ohel Yitzhak vzdálené od stěny chrámové hory asi 150 metrů."  Tuto větu komentuje blog BiblePlaces následovně: ".. věta by měla být opravena na následující znění: 'Tunel spojí rabínské tunely západní zdi a místo Ohel Yitzhak...' Taková chyba by mohla být omluvitelná, nebýt skutečnosti, že desítky lidí byly zabity jako následek podobné hlouposti zvěčnělé Jásirem Arafatem v roce 1996. Ten nepřesně tvrdil, že Izrael kope pod Chrámovou horou a při nepokojích, které následovaly, zemřelo 85 muslimů a 16 izraelců."

Pod chrámovou horou se kopalo jen jednou - v roce 1981, hned to bylo ukončeno a vstup zapečetěn (pročež se objevily dohady, že archeologové našli archu úmluvy :-) ).


Upravený obrázek z wikipedie

Synagoga Ohel Jicchak (4) by měla ležet v ulici Hagai. Bohužel se mi ale nepodařilo zjistit, kde to je. Možná je problém v tom, že ve starém Jeruzalémě mají všechna ulice dva názvy - židovský a arabský. Jediné, co se tedy dozvídáme, je, že stavba se nachází 150 m severozápadně od prostranství Západní zdi (3) a asi 80 m od hranice chrámové hory. Leží tedy na opačnou stranu, než mešita Al Aqsa (1). Přesto portál arabnews tvrdí, že se má kopat pod Al Aqsou...

Pro srovnání je na obrázku vyznačen i Skalní chrám - dominanta Jeruzaléma se zlatou kopulí (2). Tlustá červená čára ukazuje část tunelu, která nyní slouží jako modlitebna, šipka kudy tunel pokračuje.

V nejbližší době tedy můžeme očekávat zajímavé nálezy, ale i další napětí.


Související články: Tunel pod muslimskou čtvrtí starého Jeruzaléma?

 

Zobrazeno 1931×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio