Zápisky doktoranda teologie

Nový seznam smrtelných hříchů? Ono to bylo trochu jinak...

11. 3. 2008 12:13
Rubrika: Život v církvi

Včera se v českém tisku objevily titulky hlásající, že Řím rozšířil seznam smrtelných hříchů. Naši novináři tuto zprávu přebrali z anglicky psaného tisku i s chlupama. Přitom se nejednalo o žádné prohlášení papeže ex cathedra, ale o rozhovor arcibiskupa Gianfranco Girotti. Ten vyšel v římském L’Osservatore Romano. Bohužel se mi nepodařilo dohledat text na internetu, ale i tak jsem se něco dozvěděl. Objevily se totiž i rozumné články.

Co tedy arcibiskupt Girotti řekl? 

Arcibiskup Gianfranco Girotti je regentem apoštolské penitenciárie, tedy úřadu, který má na starosti řešení zpovědních případů, které jsou vyhrazeny svatému stolci (rozhřešení musí předcházet anonymní konzultace s Římem). Při rozhovoru byl dotázán, co považuje za "nové hříchy". Mimo jiné řekl:

[V bioetice] jsou oblasti, u kterých musíme naprosto odsoudit to, jak jsou základní práva lidské přirozenosti porušována experimenty a genetickou manipulací, jejíž důsledky se dají těžko předvídat a kontrolovat.
(můj překlad přes angličtinu)

Vedle toho označil arcibiskup Girotti za "nové hříchy" i sociální hříchy, jako obchod s drogami nebo sociální a ekonomické nespravedlnosti. Stranou nezůstalo ani ničení životního prostředí.

Jsou to nové hříchy?

Úplně nové jistě ne. Takové jednání by bylo špatným vždy, jen třeba nebylo možné (genetické pokusy na lidech) nebo tak aktuální, jako dnes.

Sociální nespravedlnost kritizuje "Zákon a proroci" (Pátá kniha Mojžíšova, Ámos, Izaiáš...), nemluvě o Ježíšovi (třeba podobenství o boháči a Lazarovi).

Genetické pokusy na lidech: Starý zákon dokonce zakazuje křížení rostlin. Ač křesťané tyto zákazy nepřevzali, význam je i pro ně jasný: vyjadřuje se tak snaha člověka zůstat sám sebou. Nejdůležitější je ale jistě víra, že každý lidský jedinec je Bohem milovaný až potud, že za něj Bůh obětoval svého Syna. Není tedy možné z lidí vyrábět léky.

A drogy? Zde jednoduše platí věčný zákaz "nezabiješ". K tomu není moc co dodat, snad jen pro ilustraci to, že míchání "jedů" i když asi abortivních, je v Novém zákoně krajně zavrhováno: Gal 5,20 (skutky lidské svévole: čarodějství), Zj 9,21 (lidé se neodvrátili od čarování), 18,23 (v pláči nad městem, které čarovnými nápoji mámilo národy), 21,8 (zaklínači nevejdou do nebeského Jeruzaléma) a 22,15 (venku Jeruzaléma zůstanou zaklínači). Český ekumenický překlad mluví o čarování, to ale nemůže vystihnout cele slovo farmakeia, farmakos.

Poslední zbývá ekologie: vzpomeňme jen na příkaz Adamovi pečovat o zahradu stvoření. Bůh tento svět stvořil a člověk má o něj s láskou pečovat. K dokreslení je možno vzpomenout na další příběhy, třeba na boje o studny (Gen 21,22-34; Ex 2,17). Není divu, že se objevují hlasy, že Vatikán je v poslední době čím dál více zelený.

Hřích a odpuštění 

Obchod s drogami, sociální nespravedlnosti, pokusy na lidech a špatné zacházení s Božím stvořením - o tom všem křesťané vždy věděli, že je to špatné. Tyto hříchy jsou tedy nové "jen" svou aktuálností. A to je právě to, nač byl arcibiskup Girotti dotázán. Ještě k tomu dodává: "Hřích je útok proti rozumu, víře a správnému svědomí."

Na celé věci je nejsmutnějším to, že tyto "novinky" nebyly hlavním tématem rozhovoru: ten byl zaměřen na svátost smíření. Cílem rozhovoru v době předvelikonoční byla snaha najít opět smysl pro hřích a pro odpuštění.


Ještě mě k tématu napadla jedna věc. Z hodin pastorální teologie jsem si toho moc neodnesl, spíš jen pár myšlenek. Jedna z nich je, že zlo není vynalézavé, všechno už tu bylo. Kdo chce ale přijít s něčím novým, může se realizovat v dobru. Tam se dá stále vymýšlet něco nového. Tak co nového vymyslet dnes?

 


Aktualizace: Asi po dvou dnech vyšel článek i v MF Dnes, který také opakoval výroky bulváru, ale trochu s odstupem jako "nadsázku". Zajímavější je ale velice dobře napsaná reakce Ivana Odilo Štampacha. Stojí za přečtení.

 


2. aktualizace: Zajímavý je také článek Milana Glasera na stránkách Rádia Vatikán.

 

Zobrazeno 4252×

Komentáře

RadekOwen

.. me to prislo divne, ze by sa zavadeli nove hrichy :) .. a hlavne media vyjadruju clanky tak "aby byly atraktivni pro ctenare" .. takze napsali velkym ze MAME NOVE HRICHY .. myslim ze nadpisem kery by sa skutecne tykal rozhovoru by si moc ctenaru nasi zemicky neziskali a navic by to nebylo tak "sokujici nebo skandalni?!?" .. proste media :) .. diky za clanek ;)

majkiii

díky za článek :) Když jsem tuhle zprávu viděla v podání TV Nova, málem mě z toho kleplo :-(

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio