Zápisky doktoranda teologie

ST 31: Sňatky rozvedených ve východních církvích a mnoho dalšího

25. 4. 2008 8:53
Rubrika: Recenze | Štítky: studia theologica

A je to tu, venku je jarní vydání časopisu Studia theologica s číslem 31. Co mi na něm přijde nejzajímavější? Možná jste slyšeli něco o tom, že se u pravoslavných mohou rozvedení znovu vdát/oženit. Ono je pěkné něco slyšet, ale určitě je lepší si přečíst, jak to přesně je. A to můžete v článku "Ekonomie v kánonech východní tradice" od Jiřího Dvořáčka. Dozvíte se i, jaké má tento disciplinární rozdíl důsledky pro ekumenický dialog. Ale celý článek není samozřejmě jen o manželství, toho se týká jen jeden z příkladů "ekonomie", čili upuštění od litery zákona.

Přínosný je také myslím článek "Christologie v díle Jana Zahradníčka" od Stanislava Zatloukala. Zahradníčka sice známe ze školy z literatury, ale tam jsme se asi nedozvěděli, v čem je zajímavé rozjímání tohoto básníka o Kristu.

Pak je tu článek mé spolužačky Jitky Jonové: "Názory na svátost biřmování a sloužení mše sv. čelem k lidu v korespondenci M. Píchy, L. Prečana a S. Braita" Autorka v ní publikuje korespondenci zmíněných osob a ukazuje, jaké problémy a jakým způsobem se za první republiky řešily.

A kdo by chtěl trochu dál do historie, ale zároveň do teologie, může si přečíst článek Víta Huška: "Vůle a milost u Jana Cassiana". Vztahy mezi bludem Pelagiovým a tzv. pelagianismem jistě budou alespoň některé čtenáře signálů zajímat!

Jiný trochu náročnější článek je "Boží vědění, svoboda a nejlepší možný svět: dominikáni, jezuité a G. W. Leibniz" od Davida Svobody. Dozvíte se v něm o kontroverzích mezi oběma řády a o Leibnizově řešení těchto zapeklitých otázek.

Jistě nejen historici, ale i češtináři a latináři uvítají článek Josefa Šrámka: "Osobnost procházející dějinami, stále záhadný Kristián: Mnich kláštera sv. Emmerama v Řezně, nebo sv. Benedikta, Bonifacia a Alexia v Břevnově?" Můžete si v něm přečíst, co víme a co nevíme o autorovi nejstarší české legendy o svatém Václavovi a Ludmile a jak se spekuluje o jeho původu.

A aby toho latináři neměli málo, je tu jeden článek rozebírající literárně i teologicky hymnus sv. Ambrože z Milána: "Světelné atributy Krista v hymnu sv. Ambrože Splendor Paternae Gloriae" od Gabriely Piáčkové.

Na konec odborného časopisu samozřejmě patří recenze, ty si můžete přečíst i na internetu. Recenzované knihy jsou: T. Špidlík - M. J.  Rupnik, Teologia pastorale: A partire dalla Bellezza, (pochopitelně od Pavla Ambrose; ten Rupnik je Marco, neplést s Jacquesem), dále Pavel Marek, Emil Dlouhý-Pokorný: Život a působení katolického modernisty a žurnalisty (od Miloslava Pojsla; tohle tu jistě některé zaujme), Po stopách kapucínských svatých: Kapucínský kalendář svatých, blahoslavených a ctihodnách služebníků Božích (také od Milosalva Pojsla, knihu přeložil Tomáš Parma), Petr Gallus - Petr Macek: Teologie jako věda: Dvě perspektivy (od Eduarda Krumpolce) a konečně Hugh McLeod: Náboženství a lidé západní Evropy (1789-1989) (od Tomáše Vebera).

Časopis seženete na katolických teologických fakultách, na internetu (možnost předplatného), případně v online vezi (ta je placená, k dispozici jsou ale zdarma anglické abstrakty).

A nejlepší na závěr: tohle číslo nezalamovalo univerzitní nakladatelství v programech za desítky tisíc jako obvykle, ale já v OpenOffice s použitím rozšíření TypoJTB. Rozdíl myslím nepoznáte. 


Související články:

 

Zobrazeno 2210×

Komentáře

solipso

ST by mělo mít hlavně veřejně přístupný archiv na netu. Klidně 1/2 roku starých čísel, ale když vydávání de facto platím ze svých daní (včetně indesignu, nebo na čem to lámali), tak bych si třeba i rád něco přečetl. ST sux!

DominikO

Časopis je financován jak fakultami, které ho vydávají, tak prodejem. U odborných časopisů se prodávají i stará čísla, takže kdybychom si takto zmenšili prodej, stálo by to víc naše školství... Dá se ale číst zadarmo v knihovnách, nebo si ho prostě předplatit.

Odulo

Ten článek o opětovných manželstvích pravoslavných psal Jirka Dvořáček?

DominikO

Ano, byl to on (článek je ale o institutu "oikonomie", rozvedených se týká jen částečně). Jméno mi tam vypadlo, ale hned to napravím.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio