Zápisky doktoranda teologie

Raymond E. Brown: 80. výročí narození amerického biblisty

22. 5. 2008 8:45
Rubrika: Život v církvi | Štítky: biblisti , Brown

Před osmdesáti lety, 22. května 1928, se narodil patrně nejslavnější americký biblista Raymond E. Brown. Do dějin biblistiky se zapsal především jako průkopník historicko-kritické metody mezi katolíky, odborník na Janovo Evangelium a spoluautor komentáře Jerome Biblical Commentary a jeho přepracované verze New Jerome Biblical Commentary.

Brown se narodil v New Yorku, vyrostl ale na Floridě. Roku 1953 byl vysvěcen na kněze. Potom studoval archeologii u metodisty Williama Foxwella Albrighta. Na konci padesátých let pracoval na svitcích od Mrtvého moře. Jeho působení bylo značně ekumenické - byl dlouholetým profesorem (později i emeritním) protestantského Union Theological Seminary v New Yorku. Kromě toho se ale účastnil i Druhého vatikánského koncilu jako poradce biskupa Josepha Hurleye. V letech 1972 až 1978 a 1996-1998 byl členem Papežské biblické komise. Zemřel 8. srpna 1998.

Zdroje:

(ten překlad od googlu je zatím nic moc, ale myslím, že se to bude rychle zlepšovat)
Zobrazeno 1951×

Komentáře

hama-tetartos

Historicko-kritická metoda je pěkné svinstvo. Měli bychom se za R. E. Browna hodně modlit (není-li ovšem tam, kde již žádná naděje nezbývá...)

solipso

Fakt smutné výročí. Historicko-kritická metoda není ani tak svinstvo, jako podvod a lež. Nechápu, proč se vzdělaný a schopný lidi nezkusí živit nějak poctivě. Mohli být třeba muzikanty nebo tanečníky, mohli vymyslet motor na vodu nebo co a oni nám místo toho řeknou, že svatý Jan Evangelista byl teplej a že Kristus Pán vpravdě nevstal z mrtvých. Chjo.

DominikO

Mám dojem, že si solipso pleteš kněze Raymonda E. Browna s Danem Brownem, to, čemu se mezi biblisty říká h-k metoda, žádné takové výmysly netvrdí. Exegeze ji potřebuje, ale nejen ji. A něco pro Hamu: současný papež se prý nechal slyšet, že by byl moc rád, kdybychom měli víc takových biblistů, jako byl on.

hama-tetartos

O tom, co hlásá kritika, viz můj blog, recenzi Fitzmeyrovy knihy. Velicí vykladači Písma sv. 1900 let h-k metodu nepotřebovali a jaké skvělé, oslovující výklady dokázali napsat! Dnešní biblisté se prohlašují za striktně vědecké, ale jejich výklady jsou k ničemu: nikdo se jejich četbou blíže ke Kristu nedostane, ba právě naopak. Sv. otec ve své knize hk kritizoval, doufám, že u toho nezůstane a přijde i dogmatické zavržení. Začíná být nejvyšší čas, sv. otec chystá encykliku o víře, to je skvělá příležitost pro anathemata. Modleme se za sv. otce, aby mu Bůh dal posilu v těžkém boji s bludem.

DominikO

Papež kritizuje některé výstřelky, ty se objevují v každé vědě, i v biblistice, a je dobře, že to dělá. Už se těším, až si přečtu jeho knížku o Ježíši Kristu, prý tam hodně vychází z výborného, nicméně už trochu staršího protestantského biblisty Joachima Jeremiase.

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio