Zápisky doktoranda teologie

Jindřich Šrajer: Pokles vědomí hříchu a osobní viny

9. 10. 2008 18:54
Rubrika: Život v církvi | Štítky: hřích , morální teologie , vina

Ve středu měl na CMTF UP Jindřich Šrajer habilitační přednášku na téma: "Pokles vědomí viny a hříchu v současné společnost". Ještě nikdy jsem snad neviděl tolik studentů na podobné akci - jak mi bylo vysvětleno, přišli bohoslovci páťáci, kteří mají kurs "zpovědnice".

Jindřich Šrajer nejprve připomněl vliv sociálních věd, které berou v potaz jen částečný pohled na člověka a které přispěly k poklesu vědomí osobní viny: Freudova psychoanalýza, filosofie Nietzscheho atd.

Na poklesu vnímavosti má ale svůj podíl i církev, a to příliš legalistickým přístupem v posledních staletích, kdy hlavní otázkou bylo, z čeho se musím zpovídat a z čeho ne, co je ještě lehký hřích a co už těžký. Hlavním poselstvím evangelia je přeci radostná zvěst! Na to se ale v diskusi objevila námitka, zda dnes svým super pozitivním přístupem neděláme křesťanství podbízivým. To by nebylo biblické, vždyť v prorocích čteme kromě útěchy i pohrůžky.

Potom se ale přednáška otočila do pozitivní roviny: dnešní lidé jsou zase více citliví na společenské nespravedlnosti a na zacházení s přírodou, než tomu bylo dřív. Úkolem morální teologie (teologické etiky) by proto mělo být propojit tuto citlivost s osobní odpovědností, což chybí. Klasický příklad: lidé přijedou na demonstraci za čistý vzduch autem.

Součástí přednášky je i debata, a ta se stočila i k habilitační práci. Jindřich Šrajer psal o Janu Palachovi a v názvu položil otázku: Sebevražda, mučednictví, nebo sebeobětování? Diskuse byla zajímavá i proto, že byli přítomni zástupci ETF a členi Českobratrské církve evangelické, do které Jan Palach patřil. Doufám, že práce vyjde knižně, protože je to téma pro náš národ velmi důležité. Kdo by měl zájem, může si alespoň přečíst článek od tohoto autora o historii pohledu na suicidium.

Tak ještě otázky do diskuse: myslíte, že je dnes svět k hříchu málo citlivý? Nebylo by lepší mluvit o dluzích, než o hříchu a vinách (jak je to v originálu modllitby Páně)? A máme se snažit více o pozitivní přístup, nebo by to byla podbízivost?

Zobrazeno 2059×

Komentáře

PetraO

Ahoj Dominiku, díky za zajímavý článek i otázky do diskuze. Myslím si, že vhodné jsou všechny pojmy. Podle mého názoru je to spíše o rozlišování, kdy a který zrovna užít.

DominikO

Ahoj Petro, asi máš pravdu, jak by řekli otcové jezuité, je to o rozlišování ;-)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio