Zápisky doktoranda teologie

Nalezen fragment sarkofágu veleknězova syna

13. 10. 2008 13:32

Při vykopávkách na severu Jeruzaléma se podařilo najít úlomek ze sarkofágu s krásně čitelným nápisem: בן הכהן הגדל, [ben hakohen hagadol], česky "syn velekněze". Přesné místo nálezu se tají, archeologové doufají, že by mohli najít ještě část obsahující i chybějící jméno. Podle kontextu nálezu jej archeologové datují do období druhého chrámu, asi do let 30-70 našeho letopočtu.

Kromě článku s fotografií na IsraelNationalNews.com a zpvávy na blogu bibleplaces.com je možné podívat se i na krátké video. Podle něj se jedná o nález, který nemá obdoby. Bohužel se nedozvíme v čem. Jde asi o to, že jsme doposud neměli žádné archeologické nálezy spojené s konkrétními velekněžskými rodinami. Je proto možné, že tak židé získávají další důkaz o existenci chrámu a bohoslužby, což je pro nás možná samozřejmé, ale popírají to někteří Palestinci (nejznámějším příkladem byl asi Jasir Arafat).

Takovéto nálezy jsou důležitější, než by se mohlo zdát. Zvláště pokud by se našla i další část se jménem. V Cézareji byl například v roce 1961 nalezen kámen s nápisem obsahující jméno Pontia Piláta, což je jediný mimobiblický doklad o existenci tohoto místodržícího. Na nápise z Delf zase můžeme číst jméno Junia Gallia, korintského místodržitele, který vyslýchal Pavla (Sk 18,12). Tento kámen se dá datovat, čímž dostáváme prakticky jediný klíč, jak přepočítat relativní chronologii Pavlova života (čas mezi jednotlivými událostmi) na absolutní (který rok našeho letopočtu se co událo).

Zobrazeno 1362×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio