Zápisky doktoranda teologie

Popsaný střep v Judsku - nápis z doby krále Davida?

31. 10. 2008 20:30
V červnu tohoto roku byl u Khirbet Qeiyafa poblíž antické mikve nalezen popsaný, 15×15 cm velký střep a nadšenci po celém světě nedočkavě čekají na rozluštění nápisu. Dnes si této kauzy všimla i naše média, a to v souvislosti s článkem deníku Jerusalem Post, ve kterém tým prozrazuje první rozluštěná slova: kněz, soudce, otrok. Vrstva, ve které se sestřepy našly, byla datována podle nalezené olivové pecky metodou radioaktivního uhlíku. Pecka je z doby 1000-975 let před Kristem, tedy z doby krále Davida.

Zatím není jisté, jakým jazykem je text napsán. Pokud by se skutečně jednalo o hebrejštinu, byly by tyto nápisy o jedno až dvě století straší než nejstarší dochované hebrejské texty - dopisy z Lachiše (ne qumránské texty, jak píší Novinky.cz).

Autoři nálezu se snaží vzbudit dojem, že skutečná senzace nás teprve čeká. Možná je to jen marketingový trik, to ale nebrání spekulacím. Protože zatím nedokážeme místo vykopávek spojit s žádným biblickým místním názvem, Todd Bolen navrhuje možnost, by onou senzací mohla být právě tato identifikace. Řečeno z druhé strany, že bychom mohli zakreslit další místo zmiňované ve Starém zákoně i s jeho dějinami do mapy.

Informace o vykopávkách jsou na stránkách Findadig, kde najdete i odkaz na interaktivní mapku. Nález dlouhodobě sleduje a přináší odkazy na články i videa blog Bibleplaces.

Zobrazeno 1404×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio