Zápisky doktoranda teologie

ירושלים Den 9: Byzantský křížek a hebrejská mše

14. 10. 2008 17:24
Rubrika: Jeruzalém 2008 | Štítky: Archeologie , Bible

Po odpočinkovém víkendu je tu zase neděle, začátek pracovního týdne na vykopávkách na hoře Sión. Čekají nás prý ještě dva dny kopání a potom tři dny úklidu. Tak jen doufám, že to bude lehčí práce.

Ráno jsem se probudil opět před zvoněním budíku a v 5:45 jsem už byl u vykopávek. Zastihl jsem zrovna krásný východ slunce - pomalu se vyhouplo za luterským kostelem na Olivové hoře.

Den byl celkem úspěšný. Našel jsem hřebík a Rafi dokonce vyhrabal bronzový křížek z byzantské doby. Domů jsem šel přes město - přes Cardo maximus, což jsou pozůstatky hlavní třídy města v byzantské době. Zrovna si tam hrály děti s míčkem. Zastavil jsem se také na Mauristanu - náměstí poblíž Božího hrobu. Jakýsi arabský obchodník se mne hned začal ptát, odkud jsem. Řekl jsem, že z České republiky, a ptal se ho, zda ví, kde to je. Oni se často tváří velice obeznámeně, ale pak nás situují do Jižní Ameriky. Tenhle mi ale hned řekl: "Ahoj, jak se máš?" - má totiž českou maminku. Svět je malý.
Večer jsem šel na hebrejskou mši v Kapli sv. Simeona a Anny (ulice HaRav Kook). Zrovna přijeli italští poutníci, takže kázání bylo dvakrát. Liturgie byla zajímavá - před zahájením pronesla jedna žena berachu a jako chléb se používaly macesy. V kapli byla ikona navštívení, byly na ní znázorněny nejen obě zdravící se ženy, ale i jejich děti zdarící se "in utero". Po mši bylo ještě agapé. Chvíli jsem pobyl, ale pak se vydal pro večeři a odpočívat.
 
 Související příspěvky:
 
Zobrazeno 1468×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio