Zápisky doktoranda teologie

Půvabná náušnice Jeruzalémské ženy z Římského období

14. 11. 2008 8:24

Při vykopávkách u parkoviště jižně od tzv. Starého města Jeruzaléma (ale na území starověkého města) byla nalezena překrásná náušnice. Na Arutz-7 si můžete prohlédnout fotografie: detail i šperk "v akci" na modelce. Není to nádhera?

Na Associated press se o nálezu píše:

Luxusní náušnice ze zlata, perel a smaragdů otvírá nové pohledy na život jeruzalémských elit někdy před 2000 lety.
...
Datuje se do římského období hned po Ježíšových časech, jak uvedl Doron Ben Ami (na obrázku - D.O.), který vedl vykopávky.
Náušnice se našla ve zničené byzantské budově postavené několik set let poté, co byl šperk vyroben, což ukazuje, že se asi předával po generace - řekl Ben Ami.
Archeologové narazili na náušnici v rohu, když prozkoumávali ruiny stavby pod staveništěm parkoviště. "Najednou jeden z pracovníků vyskočil a křičel 'Eureka!' " - řekl Ben Ami.
...
Archeolog Shimon Gibson, který se vykopávek neúčastnil, se domnívá, že to je skutečně úžasný nález, ani ne tak pro římský původ jako pro svou drahocenost.
"Šperky se v archeologickém kontextu Jeruzaléma málokdy dochovaly" řekl, protože drahé kovy se během mnoha převratů v historii města často prodávaly nebo tavily.
...
Ačkoliv Gibson datuje šperk o něco později než památkáři, někdy mezi druhé a čtvrté století po Kristu, podle něj je jeho kvalita a krása impozantní.

Jen doplním, že Shimon Gibson je vlastně soused, protože kope ve svahu Siónu. Nejsem si jist, zda je moje fotografie Ben Amiho ze stejné lokality jako nález, pokud ano, je dnes odkryto již mnohem víc, než co je vidět na prostřední fotografii na Arutz-7.
Zobrazeno 1653×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio