Zápisky doktoranda teologie

TT 3/2008: Pocta římským Studiím

2. 12. 2008 17:04
Rubrika: Recenze | Štítky: Augustin , Masaryk , modlitba

Letošní třetí číslo Teologických textů je věnováno 50. výročí vzniku časopisu Studie, který v letech 1958-1991 vydávala římská Křesťanská akademie. TT tak přinášejí výběr z nejlepších článků, které ve Studiích vyšly.

První článek nese název "Modlitba u svatého Augustina: Trinitární rozměr modlitby v jeho Výkladech na Žalmy". Václav Steiner v něm hledá u Augustina odpovědi na otázky: Co je modlitba? Jak se modlit bez přestání? Jaké jsou způsoby modlitby? - Poté rozebírá křesťanské charakteristiky modlitby: modlitba k Otci, skrze Syna, v Duchu svatém, s celou církví.

Druhý článek patří, jak se od Karla Říhy dá očekávat, do oblasti náročné filosofie propojené s teologií. "Metafyzika ducha, metafyzika bytí a metoda teologie".

Po patristice a filosofii přichází literární věda, konkrétně "Masarykova interpretace díla Lva Tolstého". Antonín Měšťan si v tomto příspěvku klade otázku, proč si Masaryk zvolil k interpretaci Ruska v knize Russland und Europa (alespoň v prvních dvou dílech) Dostojevského, kterého neměl v lásce, a ne Tolstého. Svůj rozbor uzavírá: "Zdá se, že Masaryk se klonil k názoru, že jak Dostojevský, tak i Tolstoj jsou v určitém smyslu pro Rusko typičtí, přičemž Tolstoj ukazuje do budoucna. Je škoda, že se na tuto věc zapomíná."

Dále v čísle naleznete recenzi Karla Vrány na knihu Heriberta Mühlena Die abendländische Seinsfrage als der Tod Gottes und der Aufgang einer neuen Gotteserfahrung, zamyšlení Josefa Koláčka "Žít v pravdě, nebo...?", úvahy Tomáše Špidlíka o služebnících slova v prvních křesťanských staletích nebo Oto Mádra o takzvané podzemní církvi. Kromě toho samozřejmě i mnohé další, neb Teologické texty mají, jak známo, spoustu rubrik a v nich mnoho textů.

 


Související příspěvky:

 

Zobrazeno 1573×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio