Zápisky doktoranda teologie

Salve 3/08: Pius XII

Třetí číslo časopisu Salve z roku 2008 se věnuje osobě papeže Pia XII (2. 3. 1939 - 9. 10. 1958), jeho působení v mezinárodní politice a přínosu v jednotlivých oblastech teologie a života církve.


Číslo otvírá článek Tomáše Petráčka "Církev doby Pia XII.". Ten vysvětluje mezinárodní postavení papežského státu v době nástupu Pia XII, krátce představuje vzníkající liturgické a biblické hnutí a rozvíjející se laický apoštolát. Problémy dobové církve shrnuje následovně: "Tím klíčovým byl kontinuální pokles počtu věřících a kněžských povolání v Evropě (v porovnání s celkovým růstem populace), ještě rychlejší ztráta vlivu a postavení ve společnosti, hrozba komunismu a autoritářských režimů ve třetím světě a stále se zrychlující změny společnosti."

Propojení s českou historií přináší článek Jaroslava Šebka "Papežská politika a české země 1938-1945". Název dostatečně vystihuje obsah. Pro mne bylo nejzajímavějším zjištění, jak těžká byla situace německých katolíků v protektorátu i Sudetech.

Další článek "Pius XII. a druhá světová válka" pochází od Philippa Chenaux, profesora na lateránské univerzitě. Věnuje se mimo jiné i ožehavému tématu papežova "mlčení" k šoa , ale i napadení Etiopie Itálií a Polska Německem. Za článkem následuje ještě rozhovor s tímto profesorem.

Překladem je i další článek Heinz-Gerharda Justenhovena "Papež Pius XII., průkopník mírové etiky ve 20. století", který představuje papežovy názory na mezinárodní uspořádání, což bylo důležité téma za jeho pontifikátu po konci druhé světové války.

Piově eklesiologii (chápání církve) se věnuje článek Piotra Napiwodzki "Mystici Corporis Christi a spor o pojetí církve". Zásadní změnu v katolické biblistice, srovnatelnou snad jen s vydáním dokumentu Dei verbum, představuje článek Tomáše Petráčka "Papež Pius XII a biblická otázka Geneze a poselství encykliky Divino afflante Spiritu". Autor se historii katolické (a zvláště dominikánské) exegeze dlouhodobě věnuje, vydal knihy o Marie-Josephovi Lagrangovi a Vincentovi Zapletalovi.

Další článek "Pius XII. a liturgické reformy" je od Jana Rückla. Mimochodem, právě liturgii zreformovanou Piem XII. povolil nedávno papež Benedikt XVI slavit. Tedy žádný návrat až k Tridentu.

Předposlední článek Konrada Glombika "Hlavní teze morální nauky Pia XII." představuje papežovy myšlenky týkajících se práva na život a etiky manželského života.

Číslo uzavírá příspěvek "Pius XII. a dogma o Nanebevzetí Panny Marie" Santiago Cantery Montenegro a "Kalendárium Pia XII." opět od Tomáše Petráčka.


Související články:

 

Zobrazeno 1755×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio