Zápisky doktoranda teologie

ST 35 - víra soudruhů & dialog s buddhismem

Poslední dobou se k svému blogu nemůžu moc dostat. Recenze na časopisy sice patřily k čtenějším článkům, ale ani ty teď nestíhám. Nu a ke všemu přehled obsahu Studia theologica, který je pro mne to nejsnazší, právě začala otiskovat pastorace.cz. Tak tedy alespoň v krátkosti:

V nejnovějším čísle si můžete přečíst o vzniku Arianismu (Pavel Dudzik), o mariánském kultu v době a díle arcibiskupa Arnošta z Pardubic (František Urban), o českém morálním teologivi z 18./19. století Augustinu Zippem (Jaroslav Lorman). Jitka Jonová se opět věnuje kardinálovi Theodoru Kohnovi, tentokrát problémům jeho působení. Zajímavý článek Martina Weise popisuje, jak se jihočeští komunisté potýkali s tím, že jim soudruzi chodili do kostela. A konečně článek Karla Sládka prezentuje dialog mezi křesťanskou a buddhistickou spiritualitou. Úryvek z posledního článku si taky můžete přečíst na pastoraci.

A ještě recenzované knihy: Bulgakovův duchovní deník, dvě knihy Vojtěcha Novotného (Katolická teologická fakulta 1939-1990 a Teologie ve stínu), kanonické studie Manželství v západní tradici Jiřího Kašného, sborník Sacri canones servandi sunt a učebnic Etika pro sociální práci.

Recenze jsou volně přístupné v databázi CEEOL (články za poplatek). Více na www.studiatheologica.eu.


Zobrazeno 1732×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio