Zápisky doktoranda teologie

Patřil včerejší pastýřský list do r. 2009?

29. 6. 2009 7:21
Rubrika: Život v církvi | Štítky: děti , pastýřský list

Když jsem včera poslouchal pastýřský list, který se četl v katolických kostelích, zaujaly mne dva výroky, které jako by přišly z nějaké jiné doby (minulosti či budoucnosti?):

1.  "Sobecká společnost má málo dětí, a proto nemá naději vzhledem k budoucnosti." - Přitom je všeobecně známo, že právě probíhá babyboom. Stačí se jen podívat na ulici. Je sice pravda, žedlouhodobý výhled demografického vývoje není utěšující, ale myslím, že dnes opravdu nelze říct, že se nerodí děti. Nesvědčí to zrovna o vnímavosti vůči tomu, co se děje ve společnosti.

2. Druhá věta zněla nějak takto: "Přijmeme naše děti a budeme je vychovávat" (nemůžu zatím přesně citovat, protože jsem našel jen text z Farnosti Třebíč - Jejkov a ten zřejmě prošel šťastnou úpravou pana biskupa Cikrleho - nebo byla olomoucká verze rozšířena?). Taková vyjádření jsou vzhledem k problémům, se kterými se naše církev v této době potýká (a o kterých se nemluví), poněkud nešťastně formulována.

Je samozřejmě jednodušší něco kritizovat než psát pozitivně (v komentářích na Signálech věc známá), tak se pokusím vylepšit své skóre :-) Církev jako celek na potřeby doby reaguje, a tak třeba vznikají nové křesťanské školky, po kterých je velká poptávka. Ve svém okolí vím o dvou - na podzim se otevře jedna v Prostějově a napřesrok snad i v Olomouci.

Zobrazeno 3212×

Komentáře

Hugo-Baskerville

Jak říkal náš otec Josef v Brně, minimum je pět. Jedno za maminku, jedno za tatínka, jedno pro stát, jedno pro církev a jednoho náhradníka :o)))

PetraO

Ještě mě napadá otázka, zda vůbec tento pastýřský list má správného adresáta - návštěvníky bohoslužeb? Jak už zde zaznělo, v kostele (není tomu jinak ani u nás ve farnosti), mladé rodiny děti skutečně mají nebo se těší na další. Starší lidé už své děti vychovali, těší se z vnoučat či na vnoučata, mládež povětšinou studuje a své místo v životě teprve hledá. Takže nejvíce se mohou cítit zasažení lidé, kteří dosáhli určitého věku, ale vlastní rodinu (zatím) nemají a nemusí být ve hře zrovna neochota děti mít: v jedné rodině se dítko zadařilo až po sedmi letech manželství a otec rodiny říkal, že ho vždycky zraňovala slova kněze, že lidé jsou dnes sobečtí, děti odmítají...; v KT č. 8/2009 byl otištěn dopis mladé ženy, která zatím nepotkala svého životního partnera, duchovní povolání také nepociťuje: uvedla, že ji vždycky zabolí, když slyší, jak si ženy chtějí budovat kariéru a zakládání rodin odsouvají...

Zobrazit 18 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio