Zápisky doktoranda teologie

Apoštol Pavel a Písmo

30. 3. 2010 11:10
Rubrika: Recenze | Štítky: apoštol , bible konference , Pavel , sborník

Nedávno vyšel sborník „Apoštol Pavel a Písmo“ ze stejnojmenné konference, která se loni konala na Olomoucké teologické fakultě. Obsahuje čtrnáct studií. Četl jsem ho mnohokrát, protože jsem se na něm s prof. Tichým podílel jako redaktor - a tak si myslím, že by uživatele signálů mohly nejvíce zajímat příspěvky pana biskupa Duky a Ládi Heryána.

Dominik Duka nazval svůj text „Svatý Pavel – apoštol pohanů či národů?“. Hájí v něm označení „apoštol národů“ (řecké ta ethné umožňuje oba překlady) a zamýšlí se nad Pavlovým přínosem pro „překlad“ křesťanské víry z národní semitské kultury do mezinárodní kultury helénské. Přitom porovnává etiku, psychologii i antropologii obou systémů.

Ladislav Heryán si za téma vybral „Smíření jako křesťanský paradox u apoštola Pavla“. Nejprve krátce probírá texty o smíření v evangeliích a pak se věnuje Druhému listu Korinťanům 5,18–19:

To všecko je z Boha, který nás smířil sám se sebou skrze Krista a pověřil nás, abychom sloužili tomuto smíření. Neboť v Kristu Bůh usmířil svět se sebou. Nepočítá lidem jejich provinění a nám uložil zvěstovat toto smíření.

Svůj rozbor končí slovy (s. 75):

Smíření jako požadavek na člověka se nakonec jeví jako onen moment překročení sebe sama, kdy člověk dokáže ztrácet, i když je v právu (Mt 5,43–48); onen moment vstupu do tmy, který je tak vzdálený myšlení tohoto světa a je v jeho očích skutečným bláznovstvím, v očích křesťanových však „moudrostí kříže“; onen moment všepřesahující velkorysosti; onen moment „stejného smýšlení, jaké bylo v Ježíši Kristu“ (Fp 2,5).

Sborník je možné koupit v internetovém obchodu vydavatelství UP, nebo si jej můžete objednat u svého knihkupce. Podrobný obsah naleznete na přiloženém plakátku (PDF).

 

Zobrazeno 2013×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio