Zápisky doktoranda teologie

Co přesně napsal papež nejen o kondomech

23. 11. 2010 14:56
Rubrika: Život v církvi | Štítky: papež

Papež Benedikt XVI. dnes vydal novou knihu "Licht der Welt. Der Papst, die Kirche und die Zeichen der Zeit", tedy "Světlo světa. Papež, církev a znamení času". Našel jsem na internetu úryvky k tématům, které (ne vždy šťastně) přežvýkávají naše média. Zde je můj zběžný překlad z němčiny.

  • Aids v Africe

Problém není možné řešit rozdáváním kondomů. Musí se udělat mnohem více. (...) Dostával jsem otázky, proč katolická církev zaujímá ve věcech týkajících se nemoci aids nerealistické a neúčinné stanovisko. Tím jsem se cítil opravdu provokován, protože dělá více, než všichni ostatní. Protože ona je jako jediná instituce zcela konkrétně a zcela těm lidem blízko, působí preventivně, vychovává, pomáhá, zachraňuje, doprovází. Proto že ona se stará o tolik nemocných aids a zvláště o nemocné děti jako nikdo jiný. Mohl jsem některé z těchto stanic navštívit a s nemocnými mluvit (s. 145).

  • Kondomy

„Mohou nastat odůvodněné jednotlivé případy, jako když prostitut použije kondom. Zde se může jednat o první krok k morálnímu jednání, první kousek zodpovědnosti, aby dotyčný znovu rozvinul povědomí o tom, že ne všechno je dovoleno a že člověk nemůže dělat všechno, co chce. (...) Ale není to vlastní způsob, jak nad zlem infekce HIV zvítězit. Ten musí ležet ve zlidštění sexuality. (...) V tom či onom případě to může být, s ohledem na minimalizaci nebezpečí nakažení, první krok na cestě k jinak žité, lidské sexualitě. (s. 146-147)

  • Zneužívání

Bylo to pro nás všechny otřesné. Najednou tolik špíny (...) Ale bylo potřeba zároveň neztrácet ze zřetele, že je v církvi dobro a ne jen tyto strašlivé věci. (...) Je to obzvláště těžký hřích, když někdo, kdo má lidem pomáhat k Bohu, někdo, komu se dítě, mladý člověk svěří (...), ho místo toho zneužije a odvede od Pána. Tím se samotná víra stává nedůvěryhodnou. (s. 40-42)

  • Richar Williamson a výroky o šoa

Z naší strany bohužel byla odvedena velmi špatná práce v PR (...) Pak by musel být hned oddělen případ Williamson. Ale naneštěstí se nikdo u nás nepodíval na internet a nezpozoroval, o koho se tu jedná. (s. 149)

  • Sexuální turistika

Destrukce, jakou na naši mládež působí sexuální turistika (...) si vůbec nedokážeme představit. Probíhají tu ničivé procesy, které (...) se rodí ze svévole a znuděnosti a falešné svobody západního světa. (s. 81)


Výběr textů je převzta z Europe Online Magazin,  některé vynechávky jsem doplnil podle Komma Magazin a Die Tagespost.

 

Zobrazeno 2492×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio