Zápisky doktoranda teologie

V Davidově městě nalezen tunel z období 1. chrámu

7. 11. 2008 9:25

Izraelská archeoložka Eilat Mazar nedávno oznámila nález tunelu v severní části Davidova města. Popisuje jej následovně: "Pokračuje na sever, ve směru ke Chrámové hoře, i na jih. Celý se nachází uvnitř starověkého města a je spojený s velkou budouvou, kterou jsem identifikovala jako Davidův palác."

Přístupných je jen asi 50 m dlouhý úsek se závaly na obou koncích. Zatím se tedy nic neví o celé jeho trase a účelu. Podle nalezených lamp se zdá, že byl v užívání do konce období prvního chrámu, tedy před jeho zničením Babyloňany na začátku 6. stol. před Kristem.


Nedostatek informací ale nebrání autorce spekulovat. Tunel se našel poblíž pozůstatků budovy, které Mazar identifikovala (také dosti odvážně) jako Davidův palác. I u současného nálezu autorka hledá, kde by se v bibli mohlo o takovém tunelu mluvit. A jednu možnost nabízí:

Opevněné jebúsejské město Jeruzalém získal pro Izraelce až David. Bible to popisuje takto:

Ale David dobyl skalní pevnost Sijón, to je Město Davidovo. Onoho dne David řekl: Každý, kdo chce bít Jebúsejce, ať pronikne vodní štolou na ty kulhavé a slepé, které David z duše nenávidí." (2 Sam 5,7n)

Dříve se myslelo, že vodní štolou je míněna 13 m hluboká šachta poblíž pramene Gíchón. Její zdolání je ale náročné i pro dnešní vybavené horolezce a navíc se zdá, že se v příslušné době nepoužívala. Možná David dobyl město nově nalezeným tunelem. To ale mohou potvrdit nebo vyvrátit jen další vykopávky.

O nálezu informuje Haaretz, Jerusalem Post a Arutz-7. Fotografie z místa jsou na The trumpet. Pěkný komentář opět naleznete na bibleplaces.

Zobrazeno 2139×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio