Zápisky doktoranda teologie

Rok svatého Pavla: Za necelý čtvrtrok

31. 3. 2008 21:00

Rok svatého Pavla se blíží, i když zpráv je poskrovnu. Existují oficiální stránky patřící k Bazilice svatého Pavla za hradbami. Bohužel jsou zatím jen v italštině a francouzštině a zpráv na nich také moc není. I když něco přeci jen ano.

Kleopatřina brána v Tarsu (zdroj: wikipedia)

Předně se na nich dozvíte, jaké aktivity organizátoři doporučují:

  • setkání (především spojená s bohoslužbami) u svatého Pavla
  • znovuobjevování apoštola národů a jeho dopisů
  • poutě všeho druhu po stopách sv. Pavla
  • setkávání a rozhovory s ostatními křesťanskými komunitami
  • zvláštní liturgie v bazilice u apoštolova hrobu a jeho okovů
  • webové stránky, manuály pro poutníky a dokumenty, které by podporovaly přípravu tohoto jubilea

O poslední bod se hodlám snažit na svém blogu :-) Některé iniciativy už ale začaly. Například farnost sv. Terezie od dítěte Ježíše v Praze Kobylisích vyhlásila ve svém Kobylístku soutěž Farníci ve stopě svatého Pavla. Každý, kdo pojede někam, kde byl svatý Pavel (Izrael, Turecko, Malta, Kypr, Itálie...), může do soutěže poslat svou fotografii toho místa. Jsem zvědav, jaké úlovky se sejdou.

V Americe se již plánuje: na blogu Steva Raye se můžete dočíst o připravované dvacetidenní cestě po Sýrii, Turecku, Řecku a Římě. Součástí je i výstup po Via Egnatia či spuštění z Damašských hradeb v koši.

Do Tarsu se již ale podle časopisu Der Spiegel vydal před půl rokem Kolínský arcibiskup Joachim Maisner, který byl zděšen tamní situací. Křesťané musí žádat úřady o zvláštní povolení, aby mohli slavit mši v kostele sv. Pavla, musí zaplatit poplatek, všechno vybavení musí mít s sebou a po bohoslužbě je hned sklidit atd. Řím se snaží situaci poutníků zlepšit a do jednání se vložila i německá kancléřka Merklová, která jednala s předsedou turecké vlády Erdoganem, aby byl oceněn benevolentní přístup Němců ke stavbě mešit a aby i křesťané mohli postavit v Tarsu poutní centrum. Při posuzování tohoto problému je ale třeba mít na zřeteli, že přísné turecké zákony kontrolující náboženský život vznikly za Atatürka a měly hlavně udržet pod kontrolou islámské fundamentalisty.

Podle tureckého portálu Today's Zaman jsou již ale přípravy v plném proudu. Článek se také zmiňuje o Pavlově domě a kostele, který podle vědců postavil. To mi ale přijde trochu zmatené. Zato je zajímavé, že se má na místě nacházet i pramen sv. Pavla, u kterého má vyrůst fontánka. Závěrečná informace, že se již opravují fasády, může pusobit úsměvně, ale i to je přeci přátelské gesto.

Zobrazeno 2672×

Komentáře

Andrea Hýblová (Neposeda)

Pekny den z Rima!
bydlim kousek od baziliky Sv. Pavla za hradbami a snad se jednou budu i nazyvat Dcerou sv. Pavla ;-) Zrovna v tento cas pro nasi noviciatni skupinku sleduji novinky na strankach Rok sv. Pavla a tak se pokusim nejake info dodat i v cestine. - Prekvapilo mne - pozitivne - ze i v daleke CR se nasel nekdo, kdo zaregistroval blizici se Rok sv. Pavla. Nase sestry urcite pripravuji nejake nove knihy a materialy o sv. Pavlu. A pout po jeho evropskych stopach... Diky za tve nadseni pro Apostola narodu. PS: fotky z baziliky, ale take z dalsich mist jako Tre fontane apod. uz jsou a budou s komentari pribyvat na mem blogu.

DominikO

Tak to je super, to se těším, že si u tebe přečtu zajímavé informace z Říma. Já se v létě chystám do Jeruzaléma, tak tam zkusím taky něco vyfotit a opublikovat.

TomAq

Chvala Kristu, ja se letos chystam do Turecka (opet!!!) a Syrie. Loni jsem navstivil Antiochii nad Orontem a byl v jeskyni sv. Petra. Kappadocka mnisska udoli volaji po znovuosidleni svatymi mnichy a hluboke modlitbe. Modleme se za misie!
In Christo resurrecto +T.

DominikO

Ty fotky jsou super, doufám, že se tam taky někdy podívám. Zatím tuto krajinu znám jen z knih - zabývám se teď Prvním Petrovým listem, který mířil do Malé Asie. Přeju šťastnou a požehnanou cestu!

Andrea Hýblová (Neposeda)

Rok sv. Pavla zrejme slibuje vynosne zisky, nebot McDonald hned vedle hrobu sv. Pavla otevrel svou pobocku i s terasou...

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio