Zápisky doktoranda teologie

Nová kniha Ladislava Tichého: Chvála lásky

10. 10. 2008 12:44
Rubrika: Recenze | Štítky: láska , Pavel
Právě vyšla nová kniha biblisty na Olomoucké teologické fakultě a kněze brněnské diecéze Ladislava Tichého. Nese název "Chvála lásky".
 
Podtitul "Interpretace a účinky 13. kapitoly Prvního listu Korinťanům" pak prozrazuje jak téma práce - text nazývaný také "Velepíseň lásky", tak její základní rozdělení. První část knihy totiž obsahuje exegezi textu, druhá popisuje jeho přejímání křesťanskými učenci od Klementa Římského po Benedikta XVI. Mezi těmito dvěma římskými biskupy se nachází řada jmen, včetně třeba Františka Salseského či Theresie z Lisieux.
 
Prof. Tichý se tomuto textu věnuje již léta v přednáškách z exegeze, před několika lety vydal článek v časopise Studia theologica "Apoštol Pavel opěvuje lásku" (ST 18 [2004]: 19-30).
 
Je to v poslední době třetí kniha, kterou vydali olomoučtí biblisté. Nedávno vyšel sborník Láska z čistého srdce, z dobrého svědomí a z upřímné víry k životnímu jubileu Tichého a o něco dříve Od Abraháma k nové smlouvě - sborník příspěvků spojených tématem "smlouva ve Starém i Novém zákoně".
Zobrazeno 1741×

Komentáře

Inigo

Chvála lásky může být doplněna sympatickým spiskem z dílny CHO: Láska u sv. Pavla, Muž a žena v těle Kristově, ke stažení na webu chebské farnosti. http://www.farnostcheb.cz/

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio