Zápisky doktoranda teologie

Vztah teologie a přírodních věd podle B. K. Vollmanna

6. 11. 2008 17:00

Dnes měl na CMTF přednášku Benedikt Konrad Vollmann, mnichovský emeritní profesor, teolog a klasický filolog. Přednáška byla o středověkých přírodovědných textech a pan profesor hned na začátku vysvětlil na příkladu EU, proč taková díla považuje hodná přečtení:

Předsedání EU bude jiné za Sarkozyho a jiné za Klause, a to proto, že tito lidé prožili jiné věci před desítkami let. Nejde jen o dva různé dnešní názory, ale o zkušenosti obou těchto lidí z doby jejich dospívání. Podobně je to s přírodovědci: chceme-li porozumět jejich myšlení, musíme vědět, jak se jejich přístup ke světu měnil v posledních desítkách a stovkách let. A teologové se musí přírodními vědami zabývat, protože pokud někteří neurologové tvrdí, že neexistuje svobodné rozhodování, má to nejvýš teologické důsledky - pak nedává smysl hřích, vykoupení ani spása.

To mi přišlo z celé přednášky nejzajímavější, ale i dál bylo co poslouchat. Nikdy by mne třeba nenapadlo, že přírodovědná díla používali kazatelé a dávali jim význam typologický a morální. Nakonec následovala i ukázka práce na kritické edici a jeden zajímavý příklad textové kritiky týkající se průjmu a zácpy. Inu je vidět, že ani středověká latina není suchárna.

A ještě otázka do pléna: taky si myslíte, že je pro pochopení dnešních přírodních věd potřeba číst středověké texty?

Zobrazeno 1501×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio