Zápisky doktoranda teologie

Cvičebnice biblické hebrejštiny - nejen pro hebraisty

15. 1. 2009 16:04
Rubrika: Písmo svaté | Štítky: hebrejština

Děkanka naší fakulty připravila před časem Cvičebnici biblické hebrejštiny. Teď jsem jí pomáhal přidat ještě některé texty, takže jsem se mohl s tímto projektem lépe seznámit. Protože se mi cvičebnice líbí, chtěl bych vás na něj upozornit.

 

Hned na úvod, není to jen pro hebraisty. Kdo neumí hebrejsky, může si alespoň (zdarma!) postahovat hebrejské písničky a najde zde i text a noty.

Nicméně, jedná se samozřejmě hlavně o cvičebnici, a to ke kurzům hebrejštiny na naší fakultě. Stránky obsahují tři okruhy. První je příznačně nazván "dril" (jak jinak se také učit jazyk, že). Ten obsahuje procvičování písmen, základní slovní zásoby a základní gramatiky.

To je část nezbytná, ale zajímavější bude jistě okruh druhý - texty. Jedná se opět o texty, které se čtou na naší fakultě při výuce: některé žalmy, Šema, zpráva o stvoření a pádu člověka, začátek vyprávění o Deboře, Áronské požehnán, "Těšte můj lid" u Deuteroizaiáše. Texty jsou načtené (v celku i po částech), zobrazuje se gramatický rozbor a doslovný překlad.

Konečně třetí okruh tvoří již zmíněné písně. Kromě nahrávky se zobrazuje i hebrejský a do latinky přepsaný text i s notami.

Tak jak se vám to líbí?

Zobrazeno 2636×

Komentáře

Katka Doleželová (Katulda)

Tak to je naprosto super :-)

krokodil

Ahoj, ta cvičebnice už několik týdnů nefunguje. Pokud s tím můžeš něco udělat, zkus to, prosím.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio